Esen Ercan Alp, Diyarbakır’dan ABD Enerji Bakanlığı danışmanlığına uzanan hikayesiyle uluslararası alanda göğsümüzü kabartan değerlerimizden birisi. 5000 yıllık bir heykeli röntgen cihazında analiz ederek, 1949’dan beri kullanılan radyokarbon tekniğini tarihe gömen Alp bu alanda yeni bir çığır açmıştır.
Esen Ercan Alp Kimdir?
1954 yılında Diyarbakır’da dünyaya gelen Esen Ercan Alp, Ankara Kurtuluş Lisesi’nin ardından 1975 yılında Ortadoğu Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Metalürji Mühendisliği bölümünü bitirerek asistanlık yapmaya başlamıştır.
Alp, Birleşmiş Milletler bünyesinde 1957 yılında kurulan ve merkezi Avusturya’nın Viyana kentinde bulunan IAEA (International Atomic Energy Agency) yani Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’ndan kazandığı bursla Almanya’nın yolunu tutmuş, Hamburg Üniversitesi ile birlikte ABD Southern Illinois Üniversitesi’nde doktorasını tamamlamıştır.
Esen Ercan Alp’in Uzmanlık Alanları
Ünlü kuantum fizikçimizin uzmanlık alanları arasında; X-ışınları fiziği ve X-ışınları optiği bulunmaktadır. Dünyadaki en gelişmiş X-ışını kaynağı olan “Advanced Photon Source” üzerine yaptığı çalışmalarla 1999 yılında Chicago Üniversitesi tarafından yılın bilim adamı ödülüne layık görülmüştür.
Yaptığı çalışmalarla ününü dünyaya duyuran bilim insanımız;
- • ABD Enerji Bakanlığı’nda
- • Japonya, Çin, Almanya, Kanada ve Ürdün Sinkotron merkezlerinde
- • NSF ve NIH gibi kurumlarda danışmanlık;
- • Türk Hızlandırıcı Merkezi (THM) Uluslararası Bilimsel Danışma Komitesi Başkanlığı
görevlerini sürdürmektedir. Bahsini ettiğimiz Türk Hızlandırıcı Merkezi, 2000 yılından bu yana Ankara Üniversitesi öncülüğünde ve Kalkınma Bakanlığı desteğiyle yürütülen bir projedir. Proje kapsamında 40 milyon elektron voltluk bir elektron hızlandırıcısı hakkında çalışmalar yürütülüyor.

Kuantum Fiziği Hangi Alanlarda Kullanılır?
21. yüzyıla damgasını vuran kuantum fiziği;
- • Fiber optik iletişim hatları
- • LED teknolojisine sahip cihazlar
- • Modern tıbbi cihazlar
- • Cep telefonu gibi akıllı cihazlar
- • GPS cihazları
gibi modern çağın ihtiyaç duyduğu alanlarda etkin olarak kullanılıyor. Yeni kuantum teknolojisi ABD, Avrupa Birliği ve Çin’de yeni bir devrim olarak görülüyor. Kuantum kriptolojisi, kuantum bilişimi ve kuantum bilgisayarları bu devrimin parçaları arasında gösterilen bazı unsurlar arasında bulunuyor. Türkiye ise Avrupa Birliği tarafından başlatılan “Kuantum Bilişim Takımı” arasında yer alıyor. Her ne kadar ülkemizdeki çalışmalar akademik ve kuramsal açıdan yürütülse de bu durum ilerisi için ümit vaat ediyor.
Esen Ercan Alp, 1984 yılında girdiği Argonne Ulusal Laboratuvarı’nda bilimsel çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir.