Farsça “Aşıklar Şehri” anlamına gelen Aşkabat, 2013 yılında Guinness Dünya Rekorları tarafından dünyanın en fazla beyaz mermerden yapılmış binaya sahip şehir rekorunu elinde bulunduruyor.
Aşkabat, toplam 4,5 milyon metrekarelik alanı kapsayan beyaz mermerden yapılmış 543 binaya sahip bir şehir. Sovyet döneminde küçük bir Rus kasabası gibi gözükse de bugün, göz kamaştıran binaları, devasa bulvarları ve yemyeşil doğası ile ziyaretçileri etkiliyor.
Aşkabat şehrinin adı nereden geliyor?
Etimolojik olarak, “Aşgabat” isminin Farsça “Aşıklar Şehri” anlamına geldiği veya “aşk” ve “ekili yer” anlamlarına geldiği bilinmektedir. 1991’den önce, şehir, genellikle Rusça olarak “Aşkabad” ismi ile anılıyordu.
Aşkabat, eskiden sırasıyla Aşkabad, Aşkarabad, Askhabad veya Poltoratsk isimleri ile anılıyordu. Kopet sıradağlarının kuzey eteklerinde ve Karakum çölü’nün kenarında, İran sınırından yaklaşık 30 km uzaklıkta yer almaktadır.
1881 yılında bir Rus askeri noktası olarak kurulan Aşkabat zamanla Trans-Hazar bölgesinin idari merkezi haline geldi. Trans-Hazar Demiryolu üzerindeki konumu nedeniyle, 1911 yılına kadar göç alarak 45.000 nüfuslu bir şehir haline geldi . Rus Devrimi’nden sonra şehir, Poltoratsk olarak adlandırıldı. 1927 yılında asıl adı olan Aşkabad’a geri döndü.
1948 yılının Ekim ayında yaşanan 7,3 şiddetindeki depremle şehir tamamen tahrip olsa da, aynı düzenli plan üzerinde yeniden inşa edildi. 1992’de yeni bağımsız Türkmenistan hükümeti, kentin adı olan Aşkabat’ın Türkmen versiyonu olan “Aşgabat” ismini resmen kabul etti. Ülkenin bağımsızlığından bu yana, şehir önemli bir mimari değişim geçirdi ve şehir film yapımcıları için doğal bir plato haline geldi.

1. Havuzlu Alışveriş Merkezi 2000 yılında yapılmış olup, üst kısımda 7,8 milyon litre su hacmine sahip havuzu ile eşsiz bir yapıdır.

2. Şehrin telekomünikasyon ve gözlem kulesi olan Türkmenistan Kulesi, 2011 yılında tamamlandı. yaklaşık 211 metre yüksekliğiyle ülkenin en yüksek yapısı olma özelliğini elinde bulunduruyor. İçinde bulundurduğu Oğuzhan’ın Sekizgen Yıldızı şimdiye kadar yapılmış en büyük yıldızdır.

3. Kültür ve Eğlence Merkezi, Mayıs 2012’de açıldı.