“Cehennem Kapısı” adıyla ünlenen Darvaza Krateri 40 yılı aşkın bir süredir aktif bir şekilde yanmaya devam ediyor. Genişliği 69 metre ve derinliği 30 metre olan krater, Türkmenistan’ın %70’ini kaplayan Karakum Çölü’nün tam ortasında bulunuyor.
Türkmenistan, dünyanın dördüncü en büyük doğal gaz rezervine sahiptir. Darvaza Krateri yani Cehennem Kapısı bu kaynağın tam kalbinde, başkent Aşkaabat’a 270 km. mesafedeki Ahal Bölgesi’nde bulunuyor.
Uzmanlar, doğalgaz sızdıran bu tür yerlerin kapatılamadığını, kapatıldığında zamanla biriken doğalgazın patlayabileceğini ifade ediyor.

Kaynağı hala tam olarak bilinmemekle birlikte cehennem kapısı hakkında bilinen en yaygın hikayeye göre, 1971 yılında SSCB döneminde sovyet bilim adamları bölgede doğalgaz araması yaparken, kazılar sırasında yer altında büyük bir mağaraya denk gelirler.
Mağaranın çökmesi ile birlikte büyük bir çukur oluşarak bütün çalışanları yutar. Çukurda çıkan yoğun gazı engellemek için kullanılan dinamitler ile çukur tamamen tutuşur ve o günden beri hiç sönmeden alev alev yanmaya devam eder.
Cehennem Kapısı’nın ne kadar ürkütücü bir görüntüsü olsada yıllardır yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.