Bugün Muğla’nın kuzeyi ve Büyük Menderes Irmağının güneyi civarında kurulmuş olan Karia (Caria, Karya) eski bir Anadolu uygarlığıdır.
Karia, MÖ 11. yüzyıldan MÖ 545’e kadar bağımsız yaşamış bir uygarlıktır. Hatta Ege kıyılarında kolonileşen eski Yunan kavimlerinden daha eski bir yerli Anadolu halkı olduklarını ünlü tarihçi Herodot da dile getirmiştir. Adını liderleri Kar’dan alan Karia Devleti, eski Yunanlıların yayılmacı anlayışları neticesinde Lelegler ile birlikte Anadolu’ya çekildiler. Homeros, ünlü İlyada Destanı eserinde Milet’in vakti zamanında bir Karia şehri olduğunu belirtir. Karia ülkesine Mısır hiyeroglifleri ve Tevrat’ta da rastlanır. Paralı askerlik yaptığı bilinen Karia; Karkiya, Karsa ve Kurka isimleriyle de anılmaktadır. Dönemleri itibariyle bir incir merkezi olduğu bilinmektedir.
850 km’lik Karia Yolu Türkiye’nin en uzun yürüyüş rotası

Bir zamanlar Karia toprakları olan destinasyon, bugünlerde antik Karia yolu olarak yürüyüş severlerin gözdesi olmuştur. Karia yolu;
- • Bozburun Yarımadası
- • Datça Yarımadası
- • Gökova Körfezi
- • İç Karia
olarak dört kısma ayrılır. Muğla ve civarı ile birlikte bu kısımlar beşe çıkarılabilir.

Bozburun
Bozburun Yarımadası yürüyüş yolu Marmaris civarı ve İçmeler’den geçerek çam ağacı kaplı dağlara gider. Üst kısmı ormanlık ve dağlıktır. Güneye doğru orman çoraklaşır ve kayalık haline gelir. Toprak altında kalmış kalıntılar ile kuytu limanların yanı sıra gizli vadiler yol boyunca sık rastlanılan unsurlardır. Gözlerden ırak ve zorlu bir parkur olan rotada patikalar ve eski yollar yer almaktadır. Ege adaları Rodos ve Symi rotanın harika manzaraları arasındadır.

Datça
Datça Yarımadası yürüyüş yolu büyük kısmı koruma altındaki ormanlık ve makilikten oluşmaktadır. Eski Datça’dan güney ve batıya uzanan engebeli yürüyüş rotası koyları aşarak Knidos Antik Kenti ve yarımadanın ucundaki Deveboynu deniz fenerine uzanır. 12 Ege adası manzarası harikadır. Yarımadanın kuzeyinden geçen rotanın en dar kısmı Balıkaşıran’dır. Buradan Sedir (Cleopatra) Adası istikametine doğru bir yol bulunuyor. Akçapınar’dan başlayıp eski Muğla-Marmaris yolunu takip eden rota Akyaka’da sona erer.

Gökova
Gökova Körfezi yürüyüş yolu rotası ise Akyaka’dan başlar ve ormanlık patikadan Kıran Dağı’na çıkar. Buradan toprakları son derece verimli köylere gider. Muhteşem Gökova Körfezi manzarası görenleri büyüler. Datça Yarımadası’nın dağları da görüş mesafesinde yer alır. Rota kısmen eski kervan yollarından da geçer. Amaç eğimin azaltılmasıdır. Rota aşağı istikamete indikçe ıssız kumsallar ve saklı koylar, denize girmeye davetiye çıkarır.
Gökova’dan geçen rota İç Karia olarak bilinir. Rota Milas köylerinden devam eder ve Karia’nın eski başkenti Milas’a varır. Rotanın devamı Baltalı Kapı’dan geçer. Baltalı Kapı 2000 yıldır kullanılmakta olup, kapının üzerinde Karia’nın sembolü olan Labryis (çift ağızlı balta) dikkat çekmektedir. Rota, buradan sonra Labraunda Tapınağı’na doğru yükselmektedir. Ardından asırlık zeytinlikler ve görülmeye değer yeşil manzaranın büyülediği taş döşenmiş yolardan Beşparmak Dağları’na doğru kıvrılır. Rota, Bafa Gölü kıyılarından Beşparmak zirvesine zeytinlikler ve çam fıstığı ağaçları arasından Alinda’ya ulaşır. Buradan rotanın bitiş noktası olan Karpuzlu görünmeye başlar.

Belen Kahvesi
Son olarak Gökova Körfezi ve Akyaka’nın buluştuğu noktadan Karia Yolu’nun “Muğla ve çevresi” rotası başlar. Eski kervan yolu ile iç kesimlere ilerlenir. Orman yamaçlardan Thera Antik Kenti’nin kaya mezarlarına ulaşılır. Muğla istikametine yönelen yol Değirmendere Kanyonuna uzanır. Kuzeye doğru Soğuk Dere, eski Bayır yerleşimi, Belen Kahvesi bu rota üzerindedir. Stratonikeia Antik Kenti ile rota son bulur.
Karia Yolu Rotası konaklama imkanları
Rota boyunca konaklama ihtiyacının karşılanabileceği;
- • Ücretli kamp alanları
- • Su sorunu olmayan ve kamp yapmaya müsait alanlar
- • Pansiyon ve otel gibi konaklama işletmeleri
bulunmaktadır.