Cuma, Mart 29, 2024
Ana SayfaTarih“Türkçe Bana Anamın Konuştuğu Dil”

“Türkçe Bana Anamın Konuştuğu Dil”

Tarih 9 Mart 1919’u gösterdiğinde Kırım’ın Yalta şehrinin Gurzuh köyünde doğan Cengiz Dağcı, çocukluğunu oldukça zor şartlar altında geçirmiştir. Kıtlık ve yoksulluk ile mücadelenin yanında, Rus emperyalizmi ve baskısı ile de mücadele etmek durumunda kalan Dağcı, İlkokulunu köyünde, ortaokulu ise Akmescit’te tamamlamıştır. Kırım Pedagoji Enstitüsünde ikinci sınıfta olduğu sırada İkinci Dünya Savaşı çıkmıştır. Bu savaşta Ukrayna cephesinde Almanlara esir düşmüştür. Almanların yenilmesi sonrası müttefiklere sığınır ve daha sonra İngiltere’ye yerleşir. Burada hayatı yine oldukça çok zor şartlar altında geçer. Yazarlığını sürdürürken bir yandan da ağır işlerde çalışmıştır.


Türkçeye karşı bakışını “Türkçe bana anamın öğrettiği dildir.” diyerek, yazı dil olarak Türkçeyi kabul ettiğini açıkça ortaya koymuştur. Türkiye Türkçesindeki ilk eserini 1956’da “Korkunç Yıllar” adlı eserleriyle vermiştir. Daha sonraları ise Türk edebiyatında büyük yazarlar arasına girmeyi başarmıştır. Romanlarında Kırım Türklerinin yaşadığı sıkıntıları konu almıştır. Kırım ile bağını hiçbir zaman koparmayan Dağcı, eserlerinde de Kırım Türklerinin vatanlarını dönüşünü de kaleme almıştır.

Hayatındaki en büyük yardımcısı kuşkusuz eşi Regina Hanım olmuştur. Yazarlar Birliği ve İLESAM’da yılın yazarı, Türk Ocakları’ndan da üstün hizmet ödülü alan Cengiz Dağcı, 22 Eylül 2011 de Londra’da hayatını kaybetmiştir.

Hayatını kaybetmesinin ardından devletler arası mutabakatlar sonucu Dağcı’nın cenazesi, 70 yıl ayrı kaldığı Kırım topraklarına gömülür Dağcı’nın mezarı ise Akmescit’te Yalta bölgesine bağlı Kızıltaş köyündedir.

Türk edebiyatına sayısız eser veren Cengiz Dağcının eserleri, günümüzde en çok okunan kitaplar arasında kendine yer bulmaktadır. Romanlarında işlediği yoğun duyguyu okuyucularına çok net bir biçimde yansıtan Dağcı, Türk Edebiyatı yazılı eserler arasına onlarca eser kazandırmış ve bütün kitapseverlerin gönlünde taht kurmayı başarmıştır.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler İçerikler