Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ve haliyle günlerin çok uzun olması, vücuttaki sıvı miktarını azaltırken türlü rahatsızlıklara neden olabiliyor. Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan doğal şerbet tarifleri tam da bu duruma çözüm olabilir. Evlerimizde kolaylıkla hazırlayabileceğimiz bu harika Ramazan şerbeti tarifleri susuzluğumuzu giderirken midelerimizi de rahatlatarak sağlıklı beslenmemize yardımcı olacak.
Osmanlı Şerbeti Tarifleri
Sirkencübîn Şerbeti
Sirkencübîn Osmanlı sarayında en çok tüketilen şerbet olarak biliniyor. Mevlevi mutfağına has olan bu şerbet hazımsızlığa iyi gelmesinin yanında tokluk hissi verir, açken içildiğinde zayıflatır.
Malzemeler
- 5 su bardağı su
- 5 yemek kaşığı bal
- 5 yemek kaşığı elma sirkesi
Hazırlanışı
Malzemelerin tamamı karıştırılarak soğuk şekilde tüketilir.
Kızılcık Şerbeti

Malzemeler
- Kızılcık
- İçme suyu
- Bal veya şeker
Hazırlanışı
Çekirdekleri ayıklanan kızılcıkların üzerine ılık içme suyu dökülerek bir gece oda sıcaklığında bekletilir. Ertesi gün ince bir tülbent yardımıyla süzülerek şeker ya da bal eklenir. Soğuk şekilde tüketilir.
Gül Şerbeti

Gül yapraklarının şekerle ovularak yahut yaprakların 40 gün kurutulması sonrası yapılan bir şerbet. Gül şerbeti hekimler tarafından göğsü yumuşatmak, mideyi hafifletmek ve safra söktürmek amacıyla hastalara verilirmiş.
Malzemeler
- Bir avuç gül yaprağı
- Şeker veya bal
- Limon suyu
- Su
Hazırlanışı
Gül yaprakları şeker, bal yahut tatlandırıcı ile ovulur. Orta boy bir kaba alınan güllerin üzerine yeteri kadar limon suyu ve içme suyu eklenerek kabın ağzı kapatılıp buzdolabında bekletilir. Bir gece bekleyen karışım ince bir tülbentle süzülür ve soğuk şekilde tüketilir.
Demirhindi Şerbeti

Eskiden İstanbul sokaklarında demirhindi şerbeti eksik olmazmış. Osmanlı padişahlarının vazgeçemediği şerbetlerden biri olan demirhindi şerbeti, kanı temizleyip mideyi güçlendiriyor. Şerbetin ana malzemesi demirhindi olarak bilinen Hint hurmasıdır.
Malzemeler
- 100 gram demirhindi
- 1 litre su
- 1 kabuk tarçın
- 2-3 karanfil
- Bal veya şeker
Hazırlanışı
1 litre suyun içine 100 gram demirhindinin kabukları soyulup atılır. Bir gece bekledikten sonra dilediğiniz tatlandırıcı arzu edilen miktarda katılarak, karanfil ve tarçın eklenir, kısık ateşte bir saat kadar kaynatılır. Soğuyunca suyu süzülerek dolaba kaldırılır. Soğuk tüketilen bir şerbettir.
Helyun Şerbeti

Eskiden helyun adı verilen kuşkonmazdan yapılan bir şerbettir. Hekimler tarafından kum düşürücü ve idrar söktürücü olarak hastalara verilirmiş.
Malzemeler
- 3 sap kuşkonmaz
- 1 litre su
- Tatlandırıcı (bal, şeker)
Hazırlanışı
Kuşkonmazlar suda haşlanır, yumuşadıktan sonra iyice ezilir. Süzülen karışımın içine tercih edilen tatlandırıcı istenilen miktarda katılarak buzdolabında soğutulur.