Rabbimizin bizden istemiş olduğu gibi ibadetleri yapabilmemiz için, ibadetlerin nasıl yapıldığını bilmemiz gerekir. Taklidi imandan tahkiki imana geçmemiz gerekir. Rabbim ibadetlerimizi rızasına uygun bir şekilde yapmayı ve rızasına uygun bir hayat sürmeyi bu aciz kuluna ve değerli okurlarımıza nasip eylesin. Amin
Allah’u teâlâ Arşı yaratınca meleklere onu taşımasını söyledi. Meleklere Arş ağır geldi onlar da şöyle duâ ettiler:
“Subhaneke Allâhümme ve bihamdik ( Noksan sıfatlardan münezzeh Kemal sıfatlarıyla muttasıf olan ALLAH’ım seni tesbih ve tenzih eder sana hamd ederiz) Ve tebara kesmük (İsmin mübarektir)Ve tealâ ceddük (Azamet ve celalin yüksektir) Va lâ Îlâhe ğayruk (Ve Sen’den başka tapınacak yoktur) ” Dediler ve arşı taşımaya kuvvet buldular.
Namaz duâlarının ilki olan Subhâneke duası tekbirden sonra okuduğumuz ilk duâdır. Peki her hayrın başı olan Besmele’den bile önce okunmasının hikmetini bilir miyiz?
Çünkü namaz ağırdır. Onu taşıyabilmek için bizler’de namazımıza başlamadan önce okumuş olduğumuz Sübhaneke duasıyla nefis ve Şeytan’ın üzerimize serpmiş olduğu ölü toprağını bütün güç ve iradenin yalnızca kendisinde toplanmış olan o yüce Allah’tan bu duanın hürmetine kaldırmasını talep ederiz
Dilimiz ile söylemesek’de halimizle o makama şöyle sesleniyoruz
“YA RABB arşı taşıyan meleklerinin bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen bizim’de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflettir. İbadetimizden feyiz almamızı kolaylaştır ” diyerek o kutsiyet ötesi makamdan yardım talep ediyoruz

Sübhaneke Duası Arapça ve Türkçe Okunuşu:
Sübhânekellâhümme ve bi hamdik ve tebârakesmük ve teâlâ ceddük (vecelle senâük) ve lâ ilâhe ğayrük.
Sübhaneke Duasının Manası :
Noksan sıfatlardan münezzeh Kemal sıfatlarıyla muttasıf olan ALLAH’IM, seni tesbih ve tenzih eder sana hamd ederiz. İsmin mübarektir. Azamet ve celalin yüksektir. (Senin Övgün Yücedir) Ve Sen’den başka ilah yoktur.
Sübhaneke duasının okunduğu yerler:
* Her namazın ilk rekatında, tekbirden sonra,
* İkindi namazının sünnetinde, üçüncü rekata başlarken,
* Yatsı namazının ilk sünnetinde, üçüncü rekata başlarken,
* Teravih namazı dört rekatte bir selam verilerek kılınıyorsa, üçüncü rekate başlarken.
Sübhaneke duasına” Ve celle senaük”ün eklendiği yerler:
Cenaze namazında, ve teâlâ ceddük’ten sonra ve celle senâükderiz. Vela ilahe ğayruk’der bitiririz.
Sübhaneke Duasının Hükmü :
Hanefi ve Hanbelilere göre Sübhaneke duası okumak sünnettir. Çünkü Hz. Aişe (Radıyallahu Anha)’nın şöyle dediği rivayet edilmiştir:
“Hz. Peygamber (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) namaza başladığı zaman “Sübhanekellahümme ve bihamdike ve tebarekesmüke veteala ceddüke vela ilahe ğayruk” derdi.
Sübhaneke duası, namazda okunması unutulursa namaza bir mani olmaz, sehiv secdesi de gerekmez. Bilerek de terk etmemek lazım.
Namazlarda Sübhaneke Okurken “VE CELLE SENÂÜK” Kısmı Neden Okunmaz?
Namazın başında okunan “Sübhâneke” zikri ile ilgili sahih hadislerde “ve celle senâüke” lafzı yer almamaktadır.
Bundan dolayı namazlarda bu cümle okunmaz. Cenaze namazı ise, ölüye dua olduğu için, başka duaların da yapılması mümkün olduğu gibi, “Sübhaneke” zikrine “Allah’ım senin şanın yücedir” anlamındaki “celle senâuke” ifadesi de eklenebilir.
ومنالله التوفيق
Selman YAMAK
selmanyama5@gmail.com