Türk dünyası, Hezarfen Ahmet Çelebi’den İbn-i Sina’ya Mimar Sinan’dan Cahit Arf’a kadar pek çok bilim insanı yetiştirdi. İnsanlığın hizmetine sundukları çalışmalara hak ettiği değeri veremesek de onlardan ve hizmetlerinden bahsetmek bir vefa borcudur. Zaman zaman yukarıda andığımız ve az çok haklarında bazı bilgilere sahip olduğumuz bilim insanlarından ziyade günümüz Türk bilim insanlarından ve çalışmalarından bahsetmek yerinde olacaktır.
Erdal Arıkan:

Elektronik Mühendisi ve Profesörü olan Arıkan, 5G teknolojisi altyapı sistemleri üzerinde çalışıyor. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü ve MIT (Massachusetts Institute of Technology)’de alanında uzmanlaşan Arıkan, kablosuz iletişim teknolojilerine çözüm üretmektedir.
Kendisinin kutupsal kodlar adını verdiği teorisiyle gündeme gelen bilim insanımız, Huawei adlı ünlü telekomünikasyon firması ile birlikte çalışıyor. Hatta geçtiğimiz aylarda firma tarafından kendisine ödül takdim edilmişti. Kendisi 5G alanında Huawei’ye çağ atlatan adam olarak lanse ediliyor.
Yasemin Alanay:

Genetik Profesörü olan Alanay, Türk tıbbının yetiştirdiği önemli bir isimdir. Özellikle çocukluk dönemi genetik hastalıkları üzerinde uzmanlaşan Alanay, 1996 yılında Hacettepe İngilizce Tıp bölümü mezunudur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde birtakım bilimsel çalışmalarda bulunduktan sonra Türkiye’ye dönmüştür. Çocukluk dönemi kemik ve yüz gelişimiyle ilgili 2 yeni gen çeşidini tıp literatürüne kazandırmıştır.
Şerif Mardin:

Toplum bilimi alanındaki çalışmaları ile tanınan Mardin, Galatasaray Lisesi’nden sonra Stanford Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesini bitirdi. Bilhassa Osmanlı Tarihi alanındaki değerli çalışmaları ile kendinden bahsettirdi. Buradaki deneyimlerini Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi’nde aktarma fırsatı bulan Mardin, Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümünü kurdu.
Sosyal bilimler dünyasına “mahalle baskısı” terimini kazandıran Mardin, ülkemizin özellikle son 3 yüzyılında sosyal dokudaki olgular ve değişimlere değinmiştir. Kendisini 2017 yılının Eylül ayında kaybettik.
Aslı Erdoğan:

CERN (Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi) kapsamında görev yapan ilk Türk bilim insanı unvanına sahip olan Erdoğan, edebiyat alanında yaptığı çalışmalarla kendinden bahsettirmeyi başarmıştır.
Fizik alanındaki başarılı kariyerini “doktora” sürecindeyken bırakmış, Avrupa’da edebi kimliğiyle kendinden söz ettirmeyi başarmıştır. Eserleri pek çok dilde çevrilen Erdoğan, birçok ödülün de sahibi olmuştur. Edebiyat alanındaki çalışmalarını başarıyla sürdürmektedir.