Çarşamba, Kasım 29, 2023
Ana SayfaSağlıkModern Çağın Hastalığı: Obezite

Modern Çağın Hastalığı: Obezite

Geçmişten günümüze insanoğlu bir çok değişim göstermiş ve bu değişimler de yaşamlarını etkilemiştir. Eskiden beslenmek için avlanan veya tarlada çalışan, aktif bir yaşam süren insanoğlu günümüzde gelişen teknolojiyle plazalarda bilgisayar başında oturarak çalışmaya başlamış; çocuklar internet ve televizyon önünden kalkmayan fast food ile beslenen bir hal almıştır. Bu değişimde toplumu çoğu alanda etkilediği gibi sağlık alanında da etkilemiştir. Obezite git gide yaygınlaşan bir sorun olmuş insan hayatını ve sağlık politikalarını önemli ölçüde etkilemeye başlamıştır. Peki nedir obezite?

Dünya Sağlık Örgütü obeziteyi “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi durumu” olarak tanımlar. Obezitenin hesaplanmasında boy ve kilo değeri üzerinden yapılan Vücut Kitle İndeksi (VKİ) – Body Mass Index (BMI) kullanılır: Vücut kitle indeksi, kilogram olarak ağırlığın, metre cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle elde edilir.

Peki vücut kitle indeksi sonuçları nasıl değerlendirilir?

  • 18.5-24.5 arası sağlıklı birey
  • 25-30 arası kilolu
  • 30-35 arası obez birey
  • 35-40 arası morbit (ölümcül) obezite
  • 40 ve üzeri süper morbit obezite

olarak değerlendirilir. Türkiye’de her 5 erkekten 1’i, her 5 kadından 2’si obezite hastasıdır ve Obezite tedavi edilmediği takdirde yol açtığı sağlık sorunları ile beklenen yaşam ömrünü 10-15 yıl kısaltır.

Günümüzde en büyük sağlık problemlerinden biri haline gelen obezitenin artmasında pek çok faktör rol almaktadır. Bunlar; düzensiz ve dengesiz beslenmek, fast-food tarzı yiyecekler tüketmek, spor yapmamak,uzun açlık sonrası kontrolsüz yemek yemek, karbonhidrat içeren yiyecekleri ve şekerli içecekleri çok miktarda tüketmek ve hareketsiz yaşamdır. Bazı çalışmalar sosyal medyanın da obeziteye neden olduğunu ortaya çıkarmıştır. Anne babanın her ikisi birden kilolu ise çocuklarında obezite görülme ihtimali %80’dir. Bu da obezitede genetiğin de etkisi olduğunu göstermektedir.

Obezite tedavisinde bir uzman eşliğinde diyet ve egzersiz ilk seçenek olmalıdır. Eğer uygun diyet ve egzersize rağmen kilo verilemiyorsa ve hasta cerrahiye uygun ise mide kelepçesi, tüp mide ve atlama gibi operasyonlar yapılabilir.

Obezite ile mücadele edelim. Sağlıklı beslenme ve hareketli yaşam hayatımızın bir parçası olsun. 

Sağlıcakla….

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler İçerikler