Çarşamba, Kasım 29, 2023
Ana SayfaEğitimKitaplarla İlgili Bilmeniz Gereken En İlginç Bilgiler

Kitaplarla İlgili Bilmeniz Gereken En İlginç Bilgiler

Kitap, içindeki bilgileri ve hikayeleri ile başlı başına farklı bir dünyadır. O, bize hem yaşamayı hem hayal etmeyi öğretir. Uzun yolculukta yoldaşlık, dünyayı tanırken de rehberlik eder. Peki, bize bambaşka kapıların anahtarlarını sunan kitapların tarihçesini hiç merak ettiniz mi? Mesela ilk kitap ne zaman yazıldı, dünyanın en eski kitabı ya da en çok satanı hangisiydi?

İşte daimi yol arkadaşlarımız kitaplar hakkında bilmemiz gereken en ilginç bilgiler:

İlk kütüphane


Kütüphaneciliğin de miladı olarak kabul edilen ilk kütüphane, M.Ö. 2.600 civarında Sümerlere ait tapınaklarda keşfedilmiştir. Bu kütüphane çivi yazısıyla oluşturulan eski tablet formlardan oluşmaktadır.

Daktilo ile yazilan ilk kitap


Mark Twain’in Tom Sawyer’in Maceraları (The Adventures of Tom Sawyer) isimli çocuk romanı, dünya edebiyatında, daktilo ile yazılan ilk kitap olarak kabul edilir. Mizah yazar Mark Twain, Remington markasının daktilo satın alan ilk müşterisidir.

Dünyanın en uzun cümlesi


Dünyanın en uzun cümlesi, dünyanın en önemli klasikleri arasında yer alan Fransız yazar Victor Hugo’nun, 1862 yılında yazdığı Sefiller adlı romanında yer almaktadır. Tam 823 kelimeden oluşan bu cümle, kitabın üçüncü bölümünde üç sayfayı kaplıyor.

Dünyanın en küçük kitabı


Dünyanın en küçük kitabı 22 sayfadan oluşan Dört Mevsim Çiçekleri’dir. Guinness Rekorlar Kitabı’na girmeye hak kazanan kitabın ebatları 0,75 X 0,75 milimetredir. Günümüzde Azerbaycan’da bulunan bu kitap, Japonya’daki Toppan Yayınevi tarafından basılmıştır. Kitabı okuyabilmek için özel bir mikroskobun veya merceğin kullanılması gerekiyor.

En çok yabancı dile çevrilen kitap


Antoine de Saint-Exupéry’nin kitabı Küçük Prens ilk kez 1943 yılında yayımlandı. En çok okunması ile Le Monde’un Yüzyılın 100 Kitabı listesinde yer alan Küçük Prens, şimdiye kadar 253 ayrı dil ve lehçeye çevrildi.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler İçerikler