Salı, Kasım 28, 2023
Ana SayfaTürk MutfağıGastronomi şehri Gaziantep’in Türk Mutfağına Hediyesi: Beyran Çorbası

Gastronomi şehri Gaziantep’in Türk Mutfağına Hediyesi: Beyran Çorbası

Beyran Çorbası Nedir, Nasıl Yapılır, Nerede Yenir?

Gastronomi kenti Gaziantep’in Türk mutfağına hediyesi olarak tanımlanan Beyran çorbası, içerdiği kemik suyu nedeniyle bağışıklık ve solunum sistemimizin bir dostu. 


Beyran çorbasının sağlıklı bir yemek olmasının nedenlerinden birisi de bakır sahanlarda pişiyor olmasıdır. Sarımsak ve pul biber bilhassa kışın tam bir koruyucu kalkan vazifesi görüyor. Tansiyonu önlemesini ise üzerine sıkılan limona bağlayabiliriz. Beş yüzyıllık bir tarihi olduğu söylenen bu çorba, popülaritesi hep yükseklerde olan bir yemek. 

Ona çorba demeyi uygun bulmayanlar az değil. Acısı kulaklardan çıkan beyran, Gaziantep halkının sabah kahvaltısı olma özelliğini taşıyor. Beyran çorbasının yapılışı oldukça zor olsada, tadıyla ve acısıyla tam bir şifa kaynağı olarak görülüyor.

Beyran çorbasının bu kadar sevilmesinin nedeni nedir?


Kuzu gerdanından alınan kemikli etle başlar beyran çorba hikayesi. Kemiği ayrılır ve pişirilirken elde edilen et suyu çorbada kullanılır. Kullanılan biber ise beyran’a ve yöreye has bir unsurdur. Özel bir hasat ürünü olan biber, aynı zamanda çorbaya rengini de vermektedir. İçeriğinde ayrıca pirinç, yağ, sarımsak ve bazı baharatlar da bulunmaktadır.

Diğer çorbalardan farklı olarak her beyran ayrı ayrı hazırlanmaktadır. Harlı ateş ve bakır sahanlar beyran’ın olmazsa olmazı. Yukarıda belirttiğimiz gibi elde edilen et suyu her bir sahana bir miktar alınıyor ve üzerine biber ekiliyor. Bu şekilde biberin yanmasının da önüne geçilmiş oluyor. 

Nişastası çıkana kadar haşlanmış olan pirinçler eklendikten sonra kuzu eti serilir. Dövülmüş sarımsak ilavesiyle bir süre biberin rengini vermesi beklenir. Lezzetini ise bu aşamadan sonra verilen et suyu erir. Harlı ateşte yavaş yavaş ilave edilir.

Beyran Çorbasının Faydaları


Solunum ve bağışıklık sisteminin yanı sıra eklem ağrıları için de tavsiye edilen beyran, 9 saatte pişiyor ve 4 saat kemik suyu ile özdeşleşmesi bekleniyor. UNESCO’nun Gastronomi dalında “yaratıcı şehirler” ağında bulunan Gaziantep’te sabahın erken saatlerinde yapılan ve tüketilen beyran, şehrin simgeleri arasında başlarda geliyor. 

Yaklaşık 13 saat süren çalışmalar sonrasında yemeye hazır hale gelen beyran Gaziantep dışında diğer şehirlerde de yapılabiliyor. Ancak beyran yemek için şehir dışından Gaziantep’e gelenlerin sayısı bir hayli fazla. Sabah 5’ten itibaren servise çıkan beyranı yemek için erken kalkmalısınız. Çünkü ilerleyen saatlerde bulabilmeniz olanaksız. Bu meşhur çorbayı içtikten sonra, üzerine menengiç kahvesi içmeyi de ihmal etmeyin.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler İçerikler