Met helvası nedir, nasıl yapılır?
Nasreddin Hoca’nın memleketi olarak bilinen Sivrihisar ilçesinde 1920’lerden bu yana geleneksel yöntemler kullanılarak üretilen met helvası, lezzeti ve tazeliğiyle tadanları büyülemeyi sürdürüyor. Bu eşsiz lezzet ismini “met değnek” adı verilen bir sokak oyunundan alıyor. Bazı yörelerde çelik çomak ismiyle oynanan oyundaki çubuğun adı Eskişehir ve Sivrihisar’da “met” olarak ifade ediliyor.
Met Değnek Oyunu ve Met Helvasının Doğuşu
Met değnek oyunu bir çubuk (met) ve aşık kemiğiyle oynanan bir geleneksel sokak oyunudur. Oyunu kaybeden takım, ceza olarak yapımı son derece zor olan bu helvayı yapmak zorunda kalıyor. Helvanın içeriği her ne kadar şeker, un ve yağ olsa da çekilmesi ve çubuk formu verilmesi oldukça meşakkatlidir. Geleneksel yöntemler kullanılarak yaşatılan bu kültürel miras bugünlerde bu harika lezzeti üreten tatlıcılar tarafından temsil ediliyor.
Met Helvasının Yapılışı

Bir kazanda şekerin kaynatılmasıyla başlayan süreçte kesinlikle glikoz şurubu kullanılmıyor. Özel bir tepside soğutulan şeker oksijen kullanılmak suretiyle ağartılıyor. Bu işlem için özel bir makine daha kullanılıyor.
Ardından, yeteri kadar yağ ve unun karışımı ve kavrulmasıyla elde edilen “meyane” ile karıştırılmaktadır. Büyük bir bakır tepsiye alınan bu karışım birkaç çalışan tarafından elleriyle çekilerek tekrar bir araya getirilmektedir. Yine eller kullanılarak bir değnek formuna getirilen karışım, daha küçük çubuklara ayrılıyor ve paketlenerek tatlı severlerin beğenisine sunuluyor.

Genel itibariyle;
- • Sade met helvası
- • Kakaolu met helvası
- • Antep fıstıklı met helvası
olarak üç şekilde met helvası üretimi söz konusudur.
Met Helvası Neden Eskişehir’e Özel?
Eskişehir’in meşhur met helvası kenti ziyarete gelen yerli ve yabancı turistler tarafından çok beğenilen, oldukça rağbet gören bir ürün. Lületaşı ile birlikte Eskişehir’de en çok ilgi çeken unsurlar arasında yer alan met helvası uygun paketlendiği takdirde 6 aya dek tazeliğini ve lezzetini muhafaza ediyor. Görünüm itibariyle lifli helvaya, lezzet olarak ise pişmaniyeye benzeyen bu lezzetli ürünün Eskişehir dışında yeterince tanınmaması ise yerli halk tarafından reklamının yapılmamasına bağlanıyor. Fabrikasyon ürünü olmayıp geleneksel metotlarla yapıldığı için met helvasının kendine has bir tüketici kitlesi bulunuyor. Seri üretimi yapılmamasından dolayı yıllık met helvası üretim kapasitesinin belli bir büyüklükte kalması da bu harika lezzetin Eskişehir’e özgü kalmasını sağlamıştır.