Artan nüfusun gıda ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve bunu en düşük maliyetle yapabilmek adına gıda ürünlerinde akla hayale gelmeyecek yöntemler deneniyor. Dev gıda şirketlerinin korkunç bir rekabet savaşı sürdürdüğü günümüzde, başta kanser olmak üzere birçok hastalık hayatın bir gerçeği olarak karşımıza çıkmaya başladı.
Son yıllarda yaşanan bilinçlenmeyle sağlıksız gıda ürünlerini hayatımızdan çıkarmaya başladık. Fakat hayatımızdan çıkaramayacağımız bazı temel gıda maddeleri de var. Bunların başında ekmek geliyor.
Ekmekte 30’a Yakın Katkı Maddesi Kullanıldığını Biliyor muydunuz?
Evet yanlış okumadınız! Ekmekte yaklaşık 30 farklı kimyasal katkı maddesi kullanılıyor. Kimi hamura hacim kazandırmak, kimi ekmeğin raf ömrünü uzatmak, kimisi de ekmeği kıtır bir forma sokarak iştahımızı kabartan halini kazandırmak için kullanılıyor. Endüstriyel ekmek üretiminde mayalanmayı hızlandırmak için kullanılan katkıların yanısıra mayanın kendisi de bazı sakıncalar doğurabiliyor.
Doğal Ekmek Mayası: Ekşi Maya
Buğdayda bulunan gluten, endüstriyel yöntemle mayalanma neticesinde vücutta alerjik sorunlara neden olabiliyor. Siz de ekmeğinizi ekşi maya ile evinizde hazırlayarak veya güvenilir fırınlardan ekşi mayalı ekmek alarak, başta çölyak olmak üzere, diyabet, obezite, candida gibi tehlikelerden korunabilirsiniz.

Ekşi Maya Nedir – Nasıl Kullanılır
Doğal yöntemlerle üretilmiş ekmek yediğimizde birçoğumuz istemsizce “Nerede o eski ekmekler” diyebiliyoruz. Çocukluğumuzdan damağımızda kalan ekşi mayalı ekmek lezzetli olduğu kadar sağlıklıdır da.
Ekşi Mayanın Faydaları
Doğal ekmek yapımında kullanılan ekşi maya, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. B vitamini, protein, potasyum, manganez ve selenyum bakımından oldukça zengin olan ekşi maya içerisinde “sodyum” ve “şeker” bulunmaktadır. Bunun yanısıra insülin üretimini sağlayacak ve şekeri dengeleyecek çinko ve krom gibi bileşikler de muhteva etmektedir.
Ekşi mayanın sahip olduğu enzimler, yararlı bazı bakterilerin oluşumunu sağlayarak sindirimin düzenlenmesine yardımcı olur ve boşaltım sorunları ve kolon kanseri riskini düşürür.

Ekşi Maya Nasıl Üretilir?
Oksijensiz solunum yapabilen ve fermantasyon sonucu karbondioksit üretebilen ekşi maya, üzüm kabuğunda doğal olarak bulunan “saccharomyces cerevisiae” adında bir mayadan veya nohuttan elde edilir.
Ekşi maya yapımı çok zahmetli olmayan fakat biraz sabır gerektiren bir süreçtir:
Ekşi Maya İçin Gerekli Malzemeler:
– Bir avuç kabuklu üzüm
– 1 Su bardağı buğday veya çavdar unu (mümkünse doğal yöntemle üretilmiş)
– 1 Su bardağı içme suyu
– Temiz bir cam kavanoz
Bu temel malzemeleri hazırladıktan sonra mayamızı hazırlamaya başlayabiliriz.
– Öncelikle küçük parçalar halinde doğradığımız üzümleri cam kavanoza koyuyoruz.
– Un ve suyu kavanoza boşaltıyoruz.
– Kuru bir beze sardığımız cam kavanozumuzu evin sıcak bir noktasında 24 saat kadar bekletiyoruz. (Ortam ısısına bağlı olarak maya oluşumu bir kaç gün kadar sürebilir)

Sürecin sonunda karışımımızda tomurcuklanma oluşmuşsa herşeyin yolunda olduğunu anlayabiliriz.
– Üzümleri kavanozdan tahta bir kaşıkla çıkarıyoruz.
– Elde ettiğimiz mayanın bir kısmını bir tabağa koyup, kalanına un ve su ilave ederek tekrar mayalanmaya bırakıyoruz.
Tabağa aldığımız mayayı artık ekmek yapımında kullanabiliriz. Kalan mayayı ise beslemeye devam edip, ihtiyacımız oldukça kullanabiliriz. Her mayanın gerek malzeme kalitesi, gerek ortam ısısı nedeniyle farklı bir karakteri olduğunu unutmayalım.