Bir damla kan ile yaptığı kanser teşhisi ile bu alana çok önemli bir katkı sunan bilim insanımız Gözde Durmuş 20 dakikada teşhiste bulunan bir yöntem geliştirdi. Üstelik 1 dolara mal ettiği bu yöntemin Amerika Birleşik Devletleri’nde biyopsi ile 20.000 dolara yapıldığından bahseden genç genetikçimiz hesaplı ve etkin yönteminin manyetik mikro çiplere dayandığını dile getirdi. Kanserde erken tanı imkanı sağlayan bu yöntem, hastalığın seyri hakkında da hayati kolaylıklar tanıyor. Mikro çipler kanserli hücreleri kandan ayrıştırarak, kanser hücrelerinin genetiğini ve hangi tip olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca bundan hareketle hangi ilaçların/tedavinin kullanılması gerektiğine de karar verilebiliyor.
Durmuş’un kullandığı yöntem hakkında daha önce yürütülen bazı çalışmalar bulunmakta. 1997’den beri bu alanda yapılan çalışmalarda zehirli manyetik çözücüler kullanılmakta idi. Dr. Durmuş ise bu yöntemi plastik parçalar ve ucuz mıknatıslarla yapmayı başarmıştır. Söz konusu çalışması ile MIT – Massachusetts Institute of Techanology’nin çıkardığı Technology Reviews adlı ünlü derginin 35 Yaş Altı Yenilikçiler (Innovators Under 35) listesinde “öncüler” kategorisinde yer almayı başarmıştır. Bu, tıp ve biyolojide çığır açan 35 kişiden birisi olduğunu ortaya koymaktadır.
Beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin yanı sıra birbirinden farklı bakterilerin farklı karakteristiğe sahip olduğunu söyleyen Dr. Durmuş, hangi hücrenin ne kadar havaya yükseldiğini gözlemlediğini belirtmiştir. Uygulanan farklı ilaçların hücrelerde meydana getirdiği değişiklikler de bu şekilde 1 saat içerisinde gözlemlenebilmektedir. Erken teşhis imkanı sağlayan çalışması cep telefonlarıyla da uyumludur. Bu teşhis yöntemine kendisini sevk eden olayı çocukken yaşadığı kötü deneyime dayandıran bilim insanımız, 3 yıl süren bir bakteriyel enfeksiyondan bahsetmektedir. Doğru tedavi bulunana kadar ziyadesiyle acı çektiğini belirten Dr. Gözde Durmuş, gereksiz yere Penisilin iğnesi vurulduğunu dile getirmiştir.
Tam adı Naşide Gözde Durmuş olan ve çalışmalarını ve deneyimlerini zaman zaman Türkiye’de de paylaşma imkanı bulan Dr. Durmuş, 1985 doğumlu olup, İzmir Buca Lisesi’nden sonra Ortadoğu Teknik Üniversitesi Moleküler Biyoloji bölümünü bitirmiştir. Ardından Fullbright bursuyla Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmiştir. Genç genetikçimiz, İnsan Genom Projesi’nin yürütülmesi adına çalışmalarda bulunan ünlü biyokimyacı ve genetikçi Prof. Dr. Ronald W. Davis ile birlikte Genom Teknoloji Merkezi’nde çalışmalarını sürdürmektedir.