Pazar, Eylül 24, 2023
Ana SayfaTarihCem Sultan'ın Hazin Öyküsü

Cem Sultan’ın Hazin Öyküsü

Cem Sultan ismini duyduğunuzda eminim ki zihninizde sizi rahatsız eden bir çağrışım belirir. Onun hayat hikâyesini tam olarak hatırlayamasanız bile bu isimde bir hüzün saklı olduğu fısıldanır yüreğinize. Zira Cem Sultan Vakası, tarihin can acıtıcı vakalar zümresindendir.

Cem Sultan Kimdir?


Fatih Sultan Mehmet
’in küçük oğlu Cem 23 Ocak 1459’da Edirne’de dünyaya gelmiştir. Babasının kudretli saltanat yıllarında çok iyi bir tedrisattan geçmiş, pek çok dili mükemmelen öğrenmiş ve önce Sancakbeyi olarak Kastamonu’ya, ardından da Konya’ya gönderilmiştir. Bu iki şehirde de gayet başarılı bir yönetimle göz doldururken, aynı zamanda babası gibi şiirleriyle de ruhunun zerafetini ortaya koymuştur.

1481 yılında Büyük Hükümdar Fatih Sultan Mehmet vefat edince, Sadrazam Karamanlı Mehmet Paşa hem ona hem de ağabeyi Bayezid’e haber göndermiştir. Ancak bu esnada başsız kalan başkent karışmış, Fatih’in ölümünü uzun süre herkesten gizleyen Sadrazam yeniçeriler tarafından öldürülmüş, dahası, Şehzade Cem’e giden elçi, Şehzade Bayezid’in kayınpederi olan Anadolu Beylerbeyi Sinan Paşa tarafından alıkonulmuştur.

Dolayısıyla Şehzade Cem’e haber daha geç gitmiş ve bu arada Şehzade Bayezid hünkâr postuna oturmuştur. Buna rağmen Konya ve çevresinden asker toplayan Şehzade Cem, Bursa’ya kadar ilerlemiş ve burada kendini Sultan ilan edip, ağabeyine devleti ikiye bölmeyi önermiştir. Ancak 2.Bayezid bu teklifi reddettiği gibi iki kardeş arasında savaş yaşanmış ve bu savaşı kaybeden Cem Sultan, Memluklar’a sığınmıştır.

Osmanlı’da Hacca Giden Tek Hanedan Mensubu Cem Sultan Olmuştur

Burada Hicaz’a kadar gidip, Hac farizasını yerine getiren Cem Sultan, Osmanlı Hanedanı’ndaki tek hacı olmuştur. Bundan sonra taht için tekrar şansını deneyen Cem Sultan, kendilerine yardım etmeleri için Rodos Şövalyeleri’yle anlaşmış ancak sonunda kendini Papa’nın esiri olarak İtalya’da bulmuştur.

Hristiyanlık karşılığında Osmanlı Tahtı Vaadi

Papa, Cem Sultan’a eğer Hristiyanlığı kabul ederse, gerekirse tüm Avrupa’nın birleşerek Osmanlı’ya saldırıp, onu Osmanlı tahtına geçirebileceklerini vaat etse de Cem Sultan bu teklifi şiddetle ve nefretle reddetmiştir.

2.Bayezid, kardeşi Cem Sultan’ın Papalığın elinde rehin olmasından dolayı Avrupa üzerine büyük seferler yapamamış ve bu yüzden de bu dönem son derece sönük geçmiştir. En sonunda Sultan Bayezid, Cem Sultan’ın Fransa’ya nakledilmesini, Papa’nın elinde olmasındansa Fransa’da tutulmasını talep etmiş ve Fransa Kralı’nın baskısı üzerine Papalık onu Fransa’ya göndermiştir. Tabi göndermeden önce ona etkisi birkaç gün içinde ortaya çıkacak bir zehir içirdikten sonra…

25 Şubat 1495’te Fransa yolunda Cem Sultan ruhunu Hakk’a teslim etmiş ve vasiyeti üzerine cenazesi, -4 yıl sonra da olsa- Bursa’ya getirilerek defnedilmiştir. Hayatı boyunca ilmiği boynunda dolanan bir kut sahibi varsa, işte bu kişi Cem Sultan olmuştur.

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler İçerikler