Pazar, Eylül 24, 2023
Ana SayfaTarihBir Kahraman Mareşal: Fevzi Çakmak

Bir Kahraman Mareşal: Fevzi Çakmak

Kurtuluş Savaşı kahramanlarımızdan Fevzi Çakmak Paşa’yı mutlaka bilirsiniz. Hani en üst askeri rütbe olan ve büyük kahramanlara verilen Mareşal (Müşir) unvanının nadir sahiplerinden birisi olan Fevzi Paşa’yı. 10 Nisan 1950 tarihinde kaybettiğimiz Paşamızı, ölüm yıldönümü olan bugünde anmak ve tekrar hatırlatmak istedik.

Fevzi Çakmak Kimdir?


12 Ocak 1876’da Sultan 2.Abdülhamid Han’ın saltanat yıllarında İstanbul-Rumeli Kavağı’nda dünyaya gelen Fevzi Paşa, Çakmakoğulları Ailesi’nden Topçu Miralay (Albay) Ali Sırrı Bey ile Hesna Hanım’ın oğludur.

Eğitimi

İlk ve orta öğrenimini Kuleli’de tamamlayan Fevzi Paşa, Kuleli Askeri Lisesi’nin yetiştirdiği nadide komutanlardan biridir. 29 Nisan 1893’te Harp Okulu’na kaydoldan Fevzi Çakmak, başarılarla dolu bir öğrencilik hayatının sonunda Piyade Teğmen rütbesiyle daha sonra girdiği Mekteb-i Erkan-ı Harbiye’den de 28 Ocak 1896’da Kolağası (Kurmay Yüzbaşı) rütbesiyle mezun olmuştur.

Askeri Başarıları

Muzaffer Paşa, Mustafa Kemal Paşa, Kazım Karabekir, Mareşal Fevzi Çakmak, Nurettin Paşa
1914 yılında, 1.Dünya Savaşı sırasında tümgeneralliğe yükselen Fevzi Paşa, bu savaş sırasında çeşitli ordulara komuta etmiş, özellikle Çanakkale Savaşı’ndaki, Anafartalar Grup Komutanlığı’ndaki başarılarıyla göz doldurmuştur.

6 Ocak 1918’de Genelkurmay Başkanlığına (Seraskerlik) atanan Fevzi Paşa, 1920’ye kadar çeşitli resmi görevleri üstlendikten sonra, Anadolu’da yanan istiklâl ateşine sahip çıkmak ve vatan için mücadele etmek amacıyla askerlikten istifa edip Anadolu’ya geçmiştir.


Savaş sırasında TBMM’de aktif görevler alan Fevzi Paşa, Büyük Taarruz’da tüm askeri birikimini büyük bir maharetle kullanmış ve zaferin kazanılıp Yunan’ın denize dökülmesinde aktif bir görev almıştır. Bundan dolayıdır ki, Sakarya Zaferi’nden sonra sadece Mustafa Kemal’e ve bir o kadar zaferde payı olan Fevzi Çakmak’a TBMM tarafından Mareşal unvanı verilmiştir.

1922-1924 yılları arasında Genel Kurmay Başkanı Vekilliği, 1924-1944 yılları arasında da Genelkurmay Başkanlığı yapan Fevzi Paşa, 1934 yılında çıkarılan Soyadı Kanunu’nda aile adını soyadı olarak almış ve Mareşal Fevzi Çakmak ismiyle anılmıştır.

Vefatı

1944’te emekli olan Fevzi Paşa, 10 Nisan 1950’de hayata gözlerini yummuş ve Eyüp Sultan’da toprağa verilmiştir. Bir imparatorluğun yıkılışına ve genç bir cumhuriyetin kuruluşuna tanık olan Fevzi Çakmak, bu vatanı bizlere vatan kılan nice kahramandan sadece biridir. Ruhu şad olsun

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler İçerikler