Yaklaşık 4 asır boyunca Osmanlı hâkimiyetinde, Türk Milleti’nin azameti ve İslâmiyet’in adaletiyle yönetilen Balkanlar’da hiç şüphesiz anılarımızı saklayan pek çok şehir vardır. İşte o şehirlerden birisi de hiç şüphesiz bugün Kosova’da bulunan Prizren şehridir. Eğer birgün yolunuz bu şehre düşerse, işte o zaman “Anılarımızı Saklayan” tabirimizi anlayacaksınız.
Prizren’in Kısa Tarihi
Tarih içerisinde sıklıkla Bizans, Sırp ve Bulgar Krallıkları arasında el değiştiren Prizren, Balkan Türkleri’nin Atası Fatih Sultan Mehmet tarafından 20 Haziran 1455’te Sırbistan’dan alınmıştır. Öyle ki yaptığı her kutlu fetihten sonra bir kiliseyi camiye çevirerek fethini mühürleyen Fatih Sultan Mehmet, burada da Kral Milutin’in büyük kilisesini Cami-i Âtik olarak camiye çevirmiştir ki Cami-i Atik, yüzyıllar boyunca Prizren’deki Türk hâkimiyetinin sembolü olmuştur.
Prizren’de Türk Nüfusu
Prizren’i bir Osmanlı Sancağı hâline getiren atamız, bu bölgeye bol miktarda Türk’ü iskân etmiş ve böylece Prizren de nice Türk için yeni bir vatan olmuştur. Bundan sonra Müslüman Arnavut ve Türkler’le Hristiyan Sırplar bir arada yaşamışlardır. Öyle ki 1530 tarihli bir Tahrir Defteri’nde Prizren nüfusunun 270 Müslüman ve 396 Hıristiyan hanesinden oluştuğu belirtilmiştir.
Yüzyıllar boyunca farklı milletlerin barış ve sükun içinde yaşadıkları Prizren, 1.Balkan Savaşı sırasında 1912’de Sırplar’ın saldırısına uğramış ve Sırp General Jankoviç tarafından çok büyük katliamlar yapılmıştır. Buradaki Müslüman Türkleri ve Arnavutları katletmekle yetinmeyen Jankoviç, Cami-i Atik’i tekrar kiliseye çevirmiş, dahası Osmanlı’dan kalan pek çok eseri havaya uçurarak Prizren’deki Türk-İslâm izlerini yok etmek istemiştir. Bu sebepledir ki General Jankoviç Avrupa’da “Modern Cengiz Han” lakabıyla tanınmıştır.
Sonrasında Yugoslavya yönetimine geçen, Mareşal Tito diktatörlüğünü gören Prizren, Yugoslavya’da aynı anda üç dilin (Türkçe, Sırpça, Arnavutça) konuşulduğu tek şehir olmuştur. Yugoslavya’nın dağılmasından sonra 1990-2000 yılları arasında Sırplar tekrar büyük bir kinle Prizren’deki Osmanlı mirasını yok etmek için saldırmışlar, ne var ki Birleşmiş Milletler’e bağlı Alman Birlikleri tarafından tam zamanında durdurulmuşlardır. Şu an Prizren’de Barış Gücü bünyesinde bir Türk Taburu görev yapmaktadır.
Prizren’de Osmanlı Eserleri
Özellikle Sırpların tarih boyunca sistemli bir şekilde Osmanlı izlerini yok etme çalışmalarına rağmen, Prizren hâlâ sinesinde Osmanlı hatırası nice eserleri saklamaktadır.
Öyle ki Prizren’de Osmanlı’dan kalma 37 tane cami bulunmaktadır ki özellikle Sinan Paşa Camii, Arasta Camii, Mehmet Paşa Camii, Bayraklı Cami ve Fatih Sultan Mehmet’in Prizren’i fethinden sonra ilk Cuma namazını kıldığı Kırık Mescit görülmeye değer ecdat yadigârlarıdır.
Ayrıca hâlâ özgün hâlini koruyan Saraçhane Tekkesi, Osmanlı köprüleri, Türk Hamamları, türbeleri, saat kuleleri ve medreseleriyle Prizren size maziden destanlar fısıldayan sessiz bir şahittir.