Salı, Kasım 28, 2023
Ana SayfaKültürBaharın Müjdecisi "Hıdırellez"

Baharın Müjdecisi “Hıdırellez”

Hıdırellez miladi takvimde 6 Mayısa tekabül eden baharın gelişinin kutlandığı mevsimlik bayramdır.


Hıdırellez Nedir, Ne Zaman Kutlanır?

Anadolu’da kışın bitip baharın başlamasıyla halkın bolluk ve bereket arzusunu temsil eden bu bayram, Hızır ile İlyas peygamberlerin yeryüzünde buluştuğuna inanılan gün olarak kabul ediliyor. Rûz-ı Hızır (Hızır’ın günü) olarak adlandırılan Hıdırellez Bayramı, Hızır ve İlyas kelimelerinin birleşmesi sonucu halk arasında Hıdırellez olarak adlandırılmıştır.

Hıdırellez’in Diğer Adları

Anadolu’nun birçok bölgesinde kutlanan Hıdırellez bayramına dünyanın farklı bölgelerinde, Hızır ile İlyas, İderlez, İlkyaz, Mantifer, Mar Curcos, Ağrice, Altı Mayıs, Aya Yorgi, Aziz George, Bahar Bayramı, Ederlez, Eğrice, Eğrilce, Hederlez, Hıdrellez, Hiderlez gibi isimler de verilmiştir.

Hıdırellez’de Neler Yapılır?


Hıdırellez öncesi evlerde temizlik yapılır, yemekler pişirilir ve “hıdırlık” denilen pınarı olan ağaçlık mesire alanlarında piknik yapılır. Kimi yerlerde mesire alanına ateş yakılır ve bu ateşin üstünden dualar, maniler okuyarak atlanır. Hıdırellez kutlamasında kadınlar ve erkekler ayrı yerlerde bulunur ve kutlamaya katılanlar mutlaka salıncakta sallanır, bu sayede günahlardan arınıldığına inanılır.

Hıdırellez Adetleri

Hıdırellez gecesi uygulanan çeşitli adetler ve inanışlar vardır. Sokak kapısı üstüne mushaf asarak altından geçen insan ve hayvanların sağlıklı olması ve hayvanların bol süt vermesi, aynı zamanda insanlara uğur getireceği inancı mevcuttur. Hıdırellezden bir gün önce 40 çeşit ot toplanır, kaynatılarak posası süzülür ve banyo suyuna katılır. Kına yakılır ve buna “Hıdırellez Kınası” adı verilir. Ağaçlara bez bağlanarak dilek tutulur ve akşamdan yazılan dilekler gece gül ağacının dibine konur. 

Hıdırellez, Müslüman ve Hristiyanlar tarafından aynı gün kutlanmaktadır. 

BENZER İÇERİKLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Popüler İçerikler