ABD’nin UCLA (University of California at Los Angeles) Berkeley kampüsünde öğretim üyesi olan 1979 doğumlu Prof. Dr. Ahmet Yıldız, eski ABD Başkanı Barack Obama’dan “Seçkin Genç Bilim İnsanı” nişanı almış bir bilim insanımızdır.
Genç öğretim üyelerinin teşviki için verilen ödüle layık görülen ve Berkeley’de moleküler hücre biyolojisi ve fizik konularında çalışmalarda bulunan Yıldız, kendi adıyla açılan Yıldız Lab’da çalışmalarını sürdürmektedir. Profesör Dr. Ahmet Yıldız aynı zamanda geleceğin büyük bilim insanları olarak gösterilen 102 kişiden birisi olarak gösterilmiştir. Söz konusu 102 kişilik liste ABD’nin 13 bakanlığının ortak çalışması sonucu belirleniyor.
Prof. Dr. Ahmet Yıldız kimdir?
1979 yılında Sakarya’da doğan Ahmet Yıldız Boğaziçi Üniversitesi Fizik bölümü mezunu. 2006’da University of Illinois Urbana-Champaign’de doktora derecesi aldı. Post doktorasını University of San Francisco’da yaptıktan sonra öğretim üyesi olarak UCLA’nın Berkeley kampüsüne katıldı. 2005 yılında Genç Bilim İnsanları (Young Life Scientist) ödülünü, 2013 yılında Seçkin Genç Bilim İnsanı ödülünü kazandı. Yıldız halen kendi adını taşıyan Yıldız Lab’da hücre içinde kargo transferi, dinein, kinesin ve motor proteinler üzerinde çalışmalarda bulunmaktadır.

Bilim Tarihine Geçen Bazı Çalışmaları
Geliştirdiği 1 nanometre doğrulukta ışıma okuması metoduyla proteinlerin nasıl hareket ettiğini ispatlayarak bu önemli metodunu bilim dünyasına kazandırmıştır. Çalışmalarıyla 2003 yılında bilim dünyasının en prestijli eserlerinden biri olan Science dergisine kapak olmayı başarmıştır. 2005’te aldığı Genç Bilim İnsanı ödülünün yanı sıra 25.000 dolar para ödülü ve bu dergide özel bir köşe yazısı yazma şansı yakaladı. Çalışmalarıyla;
- • Alzheimer
- • Felç
- • Kanser
- • Sağırlık ve körlük
gibi hastalıkların teşhis ve tedavisinde büyük önem taşıyan hücreler hakkında çalışmalar yürütmeye devam eden Prof. Yıldız, insan hücresindeki motor proteinlerin nasıl yürüdüğünü ortaya koyan bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. Bunun için metrenin milyarda birine tekabül eden 1 nanometre çözünürlükte bir ışın mikroskobu kullanıyor. Söz konusu çalışmaların neticesinde kromozomların uzatılmasını başarmış olup, bilim çevrelerince bu yöntemin kanser tedavisinde yardımcı olabileceği değerlendirilmektedir.